KEITECH vs O.S.P vs Sawamura

KEITECH vs O.S.P vs Sawamura

Připravili jsme si pro vás srovnání tří nejlepších japonských značek gumových nástrah - KEITECH, O.S.P a Sawamura a jejich TOP modelů.

V čem jsou japonské gumové nástrahy lepší oproti běžně dostupným značkám? Zásadní rozdíl je v použitém materiálu, celkovém zpracování a chodu nástrahy.

Japonské gumové nástrahy KEITECH, O.S.P a Sawamura jsou oproti běžně prodávaným nástrahám vyrobeny z výrazně měkčího materiálu, který se zatím evropským a americkým značkám nepodařilo zkopírovat. Měkký materiál je často také slaný a má silné olihňové, krevetové nebo jiné aroma.

Nástrahy jsou promyšlené a zpracované do posledního detailu, většina z nich má v těle připravené výřezy pro schování offsetového háčku, díky kterým pak nástrahy neváznou v trávě a jiných překážkách.

Měkké gumové nástrahy jsou pro dravce přitažlivější a na nástrahu často zaberou i opakovaně, pokud jí napoprvé správně netrefí. Díky měkčímu materiálu mají nástrahy také lepší a přirozenější chod, který skvěle funguje i při lovu bez zátěže, při pomalém propadu sloupcem, nebo v nízkých teplotách, kdy už obyčejné nástrahy skoro nepracují.

Měkčí materiál má ale i svoji nevýhodu, kterou je nižší životnost nástrah. Japonské nástrahy často vydrží jen několik chycených ryb, občas je zničí i první ryba, což se daří speciálně štikám. Nižší životnost nástrah je však vyvážená násobně větším počtem chycených ryb a záběrů. Je tedy už na vás, jestli chcete jen házet, nebo i chytat!

Následující srovnání je napsané na základě našich vlastních zkušeností s nástrahami KEITECH, O.S.P a Sawamura z lovu v ČR i v zahraničí:

 

KEITECH Easy Shiner

KEITECH Easy Shiner je jedna z nejuniverzálnějších nástrah z tohoto srovnání. Z porovnávaných nástrah má nejužší profil a pokud zrovna dravci preferují drobné štíhlé rybky, tak je často bezkonkurenční. Nástraha má přirozený plovoucí pohyb i při velmi pomalých rychlostech vedení.

Easy Shiner funguje celoročně, ale skvěle se nám osvědčil v chladnějších částech roku, kdy často dravci preferují pomalejší nástrahy. Easy Shiner se hodí pro lov téměř všech druhů ryb, vyrábí se ve velikostech od 5 do 20 cm.

 

KEITECH FAT Swing Impact

KEITECH FAT Swing Impact je pravý opak Easy Shineru. Nástraha má široký profil a svým žebrováním a agresivním pohybem vytváří ve vodě silné vibrace.

Hodí se pro lov aktivních ryb, speciálně na začátku sezóny a v letním období. Je to skvělá nástraha na okouny, candáty, štiky a sumce. Pokud zrovna nefunguje Easy Shiner, tak často dravci dobře reagují právě na FAT Swing Impact, který se vyrábí ve velikostech od 7 do 20 cm.

 

Gumové nástrahy KEITECH

 

O.S.P DoLive Shad

Značku O.S.P jsem neznal až do chvíle, kdy nás s ní na lodi při tréninku na Predator Tour přechytal můj kamarád Sander.

Měkký gumový materiál nástrah O.S.P je podobný tomu od KEITECHU, možná ještě lehce měkčí, má silné olihňové aroma a vydrží zhruba stejně jako KEITECH.

Nástrahy jsou ale ještě více promyšlené a mají lépe propracované detaily. O.S.P DoLive Shad je nástraha skoro přesně napůl mezi Easy Shinerem a FAT Swing Impactem – má široký profil podobně jako FAT Swing Impact, ale jemnější akci ve stylu Easy Shineru. Což je často přesně to, co dravci chtějí, bez ohledu na sezónu a podmínky – stačí si jen vybrat správnou velikost a barvu. O.S.P DoLive Shad je dokonalá nástraha pro lov candátů, okounů a štik, vyrábí se ve velikostech od 9 do 14 cm.

 

Gumové nástrahy O.S.P

 

Sawamura One Up Shad

Nástrahy Sawamura znají v místních končinách hlavně špičkoví přívlačoví závodníci. Gumový materiál nástrah Sawamura je velmi měkký, ale je trochu pružnější než KEITECH nebo O.S.P a má také trochu větší odolnost a výdrž. Nástrahy mají speciální nasládlé aroma Sawamura TRUMP.

KEITECH a O.S.P používají přesné míchání barev, kde je každá nástraha v balení shodná. Sawamura má vícebarevné varianty v barevných přechodech náhodně smíchané, takže v balíčku často nenajdete ani dvě úplně stejné nástrahy.

Sawamura One Up Shad má ve stylu dvoudílných woblerů tělo v polovině rozdělené na dvě části, díky čemuž má velmi rychlou akci a ve vodě vytváří silné vibrace. V porovnání s FAT Swing Impactem pracuje ještě více agresivně a intenzivně.

Má také trochu tenčí, hladký profil, díky kterému má ve vodě menší odpor, takže s ním jde lovit rychleji a nepotřebujete tak těžké jigové hlavičky jako na FAT Swing Impact.

Skvěle se hodí pro teplé letní měsíce a lov agresivních ryb, dokáže vyprovokovat ale i jinak neaktivní dravce. One Up Shad se hodí pro lov všech druhů sladkovodních i mořských ryb, vyrábí se ve velikostech od 5 do 21 cm. Největší verze je speciálně určená pro lov štik a je vyrobená z ještě odolnějšího materiálu.

 

Gumové nástrahy Sawamura